Euroguidance Hungary

Képzés határok nélkül.

PLOTEUS

PLOTEUS – Az Európai Bizottság képzési adatbázisa


Az Európai Bizottság internetes portálja, a PLOTEUS (Portal on Learning Opportunities Throughout the European Space) széleskörű információkat nyújt az általános és szakmai képzésről európaszerte.

Az adatbázisban a következő témakörök szerint kereshetünk: Tanulási lehetőségek, Oktatási rendszerek, Csereprogramok és támogatási lehetőségek, Kapcsolat és Utazás külföldre.

A portál az érdeklődők anyanyelvén kalauzol el az egyes országok képzési weboldalaihoz, amelyek tartalmazzák az iskolák, felsőoktatási intézmények és egyéb képzőhelyek felsorolását. Ezt a célt szolgálja a Tanulási lehetőségek rovat, ahol pontosan megadhatjuk, hol és mit szeretnénk tanulni. Az egyes országok adatbázisaihoz és képző intézményeihez vezető linkeken keresztül így könnyen megtaláljuk a szükséges információt.

Az Oktatási rendszerek rovatban részletes tájékoztatást találunk az európai országok oktatási és szakképzési rendszereiről, az általános iskolától kezdve a szak- és továbbképzésen át egészen a doktori fokozatig. Itt elsősorban a nemzeti adatbázisok nyújtanak segítséget.

A Csereprogramok és támogatási lehetőségek címszó alatt a “Közösségi Mobilitási Programok” és más, külföldi részképzést támogató csereprogramok találhatók.
A Kapcsolat címszó alatt az egyes országok képzési tanácsadással foglalkozó irodái érhetők el. Itt lehetőség van arra, hogy az érdeklődők személyesen tájékozódjanak lehetőségeikről.

Az európai tanulási lehetőségekről szóló információkat az „Utazás külföldre” rovat egészíti ki, mely praktikus tudnivalókat tartalmaz a célországokról. Itt tudhatjuk meg, hogyan találunk szállást, milyen jogi keretfeltételei vannak a tanulásnak és a munkavállalásnak, tájékozódhatunk a megélhetés költségeiről, az adózásról és a társadalombiztosításról.

A PLOTEUS portál a http://ec.europa.eu/ploteus internetes címen érhető el. Az adatbázis Magyarországra vonatkozó részét a Nemzeti Pályainformációs Központ tartja karban.

Amennyiben az adatbázisban meg szeretne jelenni, vagy adatmódosítást kér, azt az info@npk.hu e-mail-címen szíveskedjen jelezni.